maandag 29 februari 2016

Move your ass!

Beweging is voor 'iedereen' belangrijk. De ervaring leert mij dat dit niet altijd vanzelfsprekend is om in actie te schieten. "Volgende week start ik met sporten" hoor ik soms zeggen. De goede voornemens zijn er, maar om de koe bij de horens te vatten, lukt niet altijd. Daarom deel ik hieronder graag mijn ervaringen mee zodat ik jou misschien kan motiveren om in actie te schieten. Gewoon doen is de boodschap.

WAAROM BEWEGEN?

Beweging heeft een positief effect op de gezondheid, zowel op lange als korte termijn. Door te bewegen worden spieren en bloedsomloop gestimuleerd. Je lichaam krijgt meer zuurstof binnen waardoor je je beter zult voelen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten en hart in conditie blijven. Door regelmatig te bewegen word je fitter en krijg je meer energie. Meer concreet heeft beweging de volgende voordelen:

· het verkleint de kans op hart- en vaatziekten; 
· het verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed; 
· het verlaagt de bloeddruk; 
· het heeft een positief effect op het afweersysteem, waardoor je beter bestand 
  bent tegen infecties; 
· je hebt minder kans op diabetes; 
· je blijft beter op gewicht; 
· het zorgt voor krachtigere botten en sterkere spieren; 
· je spijsvertering werkt beter; 
· het verkleint de kans op verschillende soorten kanker; 
· je hebt minder kans op ongevallen of blessures. 

Eens je vertrokken bent, krijgt je lichaam weer positieve energie. Je batterijen worden opgeladen om er weer even tegen te kunnen. 

Ook voor zwangere vrouwen heeft dit een gunstig effect op je mentale gezondheid. Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door je lichaam. Door de zwangerschap kan je lichaam dus extra aandacht en zorg nodig hebben om het nieuwe leven op een positieve manier te voeden, maar ook om jezelf energiek en ontspannen te blijven voelen. Zwangerschapsyoga, maar ook yoga voor niet zwangeren kan je echt wel helpen. 

Door middel van yogahoudingen en 5 principes te volgen leer je te vertrouwen op je eigen krachten, maar vooral je lichaam te ontspannen en versterken.

Hierbij is een positieve ingesteldheid van groot belang. Door beweging, ademhaling, voeding, ontspanning en 'last but not least' kan positief denken en focus een belangrijke impact hebben op je geest. Ook niet onbelangrijk is het luisteren naar je eigen lichaam. Je wordt zo sneller bewust van eventuele spanningen of ongemakken. Door het toepassen van yogahoudingen kan je deze spanningen vaak verlichten. Je voelt je herboren na een sessie yoga! 

Er zijn ontzettend veel yogahoudingen. Ook wel asanas genoemd. Op de volgende link kas je alvast één houding zien die wij telkens bij het beginnen van de les uitvoeren, namelijk de zonnegroet.

https://www.youtube.com/watch?v=TV7CWJlS1jU

Als yoga niets voor jou kan betekenen, zijn er nog altijd andere leuke sporten die je kan beoefenen zoals o.a. lopen, zwemmen, etc.

Namasté

Muziek als hobby




Zoals met alles is het natuurlijk belangrijk om goed te oefenen.
Bij voorkeur elke dag een twintigtal minuten. Je zal zien dat het echt de moeite loont. 
Liefst begin je er als kind al aan maar zoals het spreekwoord zegt: 
je bent nooit te oud om te leren
Vooral wilskracht en het leuk vinden zijn de twee belangrijkste eigenschappen.

Het spelen in een harmonie, fanfare of symfonisch orkest schept veel voldoening. 
Het hangt natuurlijk af van het soort instrument dat je kiest. 
Maar met de meeste instrumenten kan je zeker bij een harmonie terecht. 
Bij een fanfare zijn het vooral de kopers (trompet, trombone, hoorn, tuba, …) 
ook de dwarsfluit en de verschillende soorten saxofoons zijn er welkom. 
De hobo en de fagot daarentegen vind je niet bij een fanfare.

Bij het symfonisch orkest daarentegen zijn het voornamelijk de strijkers (viool, cello, contrabas, …) ook een hobo en een fagot zijn hier welkom samen met nog enkele andere instrumenten. 
Je kan natuurlijk ook een tokkelinstrument (piano, accordeon,…) 
kiezen maar dit is meestal niet zo geschikt voor fanfare of harmonie.

Of eventueel percussie, dit is ook wel geliefd bij elke groep.

Teveel om op te noemen, je kan de verschillen ook nog is nalezen op bovenstaande link.

Zoals je ziet keuze genoeg!


Wat je ook doet vooral zelf genieten van de muziek en de mensen in je omgeving gelukkig maken.

Kenmerken en herkomst van de fagot



De fagot is een houten blaasinstrument met een dubbelriet. Dit is een dubbel gebogen stuk riet (vandaar de naam dubbelriet-instrument) waar de lucht doorheen wordt geblazen. Het riet wordt rechtstreeks op een gebogen metalen staafje (de "S") geplaatst. De fagot is de bas van de houtblazerssectie in een orkest.
Om geluid uit het instrument te krijgen, moet je net zoals bij de hobo, lucht door het riet blazen. Hierdoor breng je het riet in trilling. Zo ontstaat een toon.
Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
De naam fagot komt oorspronkelijk uit de Italiaanse taal (fagotto = bundel). Omdat het instrument een lengte heeft van bijna 3 meter, hebben de bouwers het dubbelgevouwen. Vandaar de naam bundel. 
Het enig andere familielid, de contrafagot klinkt een octaaf (8 tonen) lager en is hiermee de laagst klinkende houtblazer. De contrafagot is 5 meter lang, wordt 2x gebogen en staat op de grond. Er bestaat ook nog een kleine fagot, speciaal voor kinderhandjes gemaakt de fagottino, zo kan je al fagot leren vanaf je 6de jaar!

Fagot



 
    Contrafagot
 Stemnoot: la


                                               



Familie:                  Houten blaasinstrumenten. De fagot hoort bij de dubbel riet instrumenten.
Naam bespeler:      Fagottist(e))
Toonomvang:         Meer dan 4 octaven.
Materiaal:               Hout
Groote:                   Dubbelgevouwen 1,34 meter lang.


Curtal
Beschrijving: curtal [Credit: Courtesy of the Kunsthistorisches Museum, Vienna]
Afkomst:  De fagot is een bas-blaasintrument, dat tijdens de 17de eeuw werd ontwikkeld uit de curtal. (een dubbelriet, uit één stuk bestaand instrument uit de 16de eeuw).
In de 19de eeuw werd de fagot verder verbeterd. Actief op dit gebied was onder meer Charles-Joseph Sax (1791-1865), die rond 1825 overdekte toongaten invoerde. Een belangrijke rol  speelde ook Carl Almenräder (1786 – 1843). Deze fagottist, leraar, orkestleider en componist publiceerde in 1825 een verhandeling waarin hij uiteenzette hoe door wijzigingen aan het kleppensysteem de intonatie kon worden verbeterd en het spelen in alle toonsoorten werd vergemakkelijkt. Rond 1831 begon hij een fabriek in Bierbrich bij Wiesbaden. Hij gaf de fagot 15 kleppen en vergrootte het bereik tot bijna 4 octaven. Na zijn dood verfijnde zijn compagnon Johanne Heckel (1812 – 1877) de fagot verder: in 1843 kreeg hij 18 kleppen en een chromatisch bereik van meer dan 4 octaven. Door hun toedoen bereikte het instrument zijn huidig graad van perfectie.



https://nl.wikipedia.org/wiki/Fagot

Kenmerken en herkomst van de hobo




De hobo is de kleinste van de dubbelriet-instrumenten. Het is een houten blaasinstrument met een dubbel riet net zoals de fagot. Om geluid uit het instrument te krijgen, moet je lucht door het riet blazen. Hierdoor breng je het riet in trilling. Bij de hobo wordt dit riet op een metalen stop (stiftje) gebonden (vaak is de moderne stop bedekt met kurk).
Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Het instrument wordt vaak gebruikt bij droevige melodieën.
De hoboïst geeft de toon aan bij het stemmen van het orkest. Elk instrument moet op elkaar afgestemd worden zodat ze een harmonisch geheel vormen. Dit stemmen, wordt per individueel instrument gedaan door het een beetje uit te trekken (zodat de klank verlaagt) of door het samen te drukken (zodat de klank verhoogt). De temperatuur van het lokaal speelt hierbij echter ook een belangrijke rol. Hoe warmer het is, hoe hoger een instrument klinkt.

Hobo


Stemnoot: La




Familie:                 Houten blaasintrumenten.
De hobo hoort bij de dubbelrietinstrumenten.
Naam bespeler:      Hoboïste  


             Oude vormen van schalmeien
Toonomvang:        2 ½ octaaf   
   
               
Materiaal:              Hout

Grootte:                60 cm

Afkomst:                De hobo werd in de 17de eeuw ontwikkeld uit de schalmei (Dit is de opa), een dubbelriet-instrument dat in Europa reeds in de 13de eeuw bespeeld werd.
In de 19de eeuw werd een kleppen-mechanisme aangebracht, daarvoor werd de hobo zonder kleppen bespeeld.
Classificatie:          Hij behoort tot de groep aërofonen (dit zijn instrumenten die geluid produceren door een luchtzuil in trilling te brengen).


https://nl.wikipedia.org/wiki/Schalmei
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hobo_(muziekinstrument)

Kenmerken en verschil in rieten bij hobo en fagot



Een riet heb je nodig om een houtblaasinstrument te bespelen. Voor de meeste houtblaasinstrumenten heb je een enkel riet nodig, dit wordt geplaatst op een mondstuk. Onder andere bij de klarinet en de saxofoon. 

De fagot en de hobo

Om hobo en fagot te spelen gebruik je een dubbel riet. Dit plaats je op het instrument. Je kan er klank uit krijgen zonder dat je het hiervoor op het instrument plaatst. Wat niet kan met een enkel riet.
Om de rieten van een fagot te maken heb je specifiek materiaal nodig, aangezien de aankoop van dit materiaal zeer duur is is het voor een amateurmuzikant onmogelijk om de rieten zelf te maken. Je kan ze aankopen in elke muziekwinkel of online. Het voordeel is wel dat ze iets minder duur zijn dan die van de Hobo.
Ze zijn dan ook altijd onmiddellijk bespeelbaar en ze slijten minder doordat het riet breder en steviger is. Met 1 rietje kan je algauw enkele maanden voort. Een riet voor de fagot kost gemiddeld 10 euro/stuk

Het riet van een hobo is daarentegen veel smaller en is dan ook sneller stuk,
vooral een beginnend hoboïst zal makkelijker op het riet bijten
zodat er stukken afgaan.

De gemiddelde prijs van een riet klaar voor
gebruik is ongeveer 12 euro.
Je hebt er een drietal nodig per 3 maanden.

Elke keer je oefent, neem je een ander riet.
Zodat je dus de 3 rieten afwisselend gebruikt.
Als je een tijdje niet speelt
zal het riet ook sneller barsten
en dus niet meer te gebruiken zijn.








rechts riet voor fagot
links riet voor de hobo

Kleine maar belangrijke opmerking



De manier waarop je de nadruk legt maakt een heel groot verschil in de betekenis van het woord:
Een hôbó – het muziekinstrument
Een hóbó – een zwerver

    




Er zijn ook nog enkele variaties bij de hobo
Alt –Hobo  klinkt een beetje lager



Hobo d’Amore  heeft een iets rustigere en serene klank




Te vermijden 

Beide instrumenten (fagot en hobo) zijn ook zeer gevoelig 
aan weer- temperatuurveranderingen, vooral de hobo is een zeer gevoelig instrument. 
Bij te grote verschillen kan dit instrument snel barsten vertonen. Dit kan wel hersteld (geplakt) worden. Maar het is aan te raden om met dit instrument niet buiten te spelen wanneer het regent. De hobo en ook de fagot zijn niet geschikt om in een fanfare te spelen omdat het niet aangeraden wordt om hiermee optochten te doen. Bij een valpartij zou dit instrument wel is in je keelholte terecht kunnen komen wat ernstige schade kan veroorzaken.

Wat zijn aërofonen?


Aërofonen zijn instrumenten, waarbij het geluid wordt geproduceerd door de trilling van een luchtzuil: "aëro" betekent lucht en "foné" betekent klank.
Deze groep is beter bekend onder de naam: blaasinstrumenten.
Ze worden ingedeeld naar de wijze waarop de lucht in trilling wordt gebracht en omvatten fluiten, instrumenten met riet (blad) en instrumenten met mondstuk. 
  • Zo zijn er fluiten met blaasgat (dwarsfluit, piccolo en pansfluit) of fluitmondstuk(blokfluit en scheidsrechterfluitje).Hier gaat de lucht trillen na tegen een scherpe rand te zijn geblazen.
  • Instrumenten waarvan het mondstuk uit een enkel rietblad (klarinet en saxofoon) of een dubbel rietblad bestaat (hobo en fagot).Hier gaat de lucht trillen nadat het riet in trilling is gebracht.
    Ook mondorgels (waaronder de mondharmonica) en de doedelzak vallen onder deze groep.
  • Bij instrumenten met een mondstuk (trompet, trombone, hoorn en tuba) ontstaan de luchttrillingen door de lipspanning van de speler, die hiermee de lucht door het mondstuk perst.Hier gaat de lucht trillen door lipspanning.
De meeste aërofonen zijn blaasinstrumenten, instrumenten waar lucht door een buis wordt geblazen.
Toch horen bijvoorbeeld toetsinstrumenten, zoals het orgel en de accordeon ook tot deze groep.
Waarom zal je misschien denken, ze hebben toch een toetsenbord ?
Dat is wel zo, maar die toetsen zorgen er niet voor dat er geluid uit het instrument komt.

  • Het orgel bestaat namelijk uit pijpen van verschillende grootte (elke pijp is eigenlijk een fluit), waar lucht doorheen wordt geblazen, met behulp van een blaasbalg.
  • In een accordeon zitten rietbladen die in trilling worden gebracht door de luchttoevoer van een uitrekbare balg. Door deze balg heen en weer te bewegen blaas je lucht over de rietbladen heen en zo krijg je een klank te horen.


je kan dit ook nog nalezen op onderstaande link

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aerofoon

vrijdag 26 februari 2016

Over stijl in visuele kunst

Deze video is in het Engels. Ik ga het niet proberen te vertalen maar wel de essentie weergeven, omdat de maker te veel uitbreidt. Ik ga hier ook mijn eigen ingevingen bij schrijven. Voor degenen die het wel willen zien: de video is een beetje langer dan 25 minuten.

De man heeft het dus over stijl. Er zijn hier veel vragen over: Komt het natuurlijk of leer je het aan? En als je het kan leren, hoe? Moet je altijd vanuit realisme vertrekken?

Hij deelt het eerst op in twee begrippen Manufactured Style (wat je kiest te doen) en Inherent Style (hoe je het doet, zoals bv. hoe je een potlood vasthoudt). Wat zorgt voor het verschil?

Er zijn drie manieren waaruit stijl voortvloeit:

  1. Stijl negeren
  2. Stijl nadoen
  3. Stijl creëren

1. Mensen die stijl negeren, hebben ook een stijl, ze moeten er gewoon niet over nadenken. Ze doen gewoon maar op en hebben van nature uit al een uitgesproken stijl. Meestal hebben ze moeite om hun stijl te verlaten en een andere stijl te kopiëren. Deze mensen behoren volledig tot Inherent Style.

2. Je kunt ook gewoon een stijl nadoen. Sommigen noemen dit stelen en anderen vinden dan weer dat die mensen een stijl proberen te vinden door een ander te kopiëren. Er zijn mensen die Willy Vandersteen kunnen nadoen. Waren die er niet geweest, dan was Suske en Wiske nu al lang uitgestorven. Dus voor mij persoonlijk, hoeft dit niet stelen te zijn. Mensen die anderen kunnen kopiëren zijn belangrijk voor de stripwereld. Die zorgen ervoor dat de strips kunnen blijven lopen. DC en Marvel zijn ook nog altijd bezig met hun superhelden comics.

Mensen die nog altijd tot nummer 2 behoren, kunnen ook mixen. Ze nemen een tekenaar zijn gezichten, iemand anders zijn techniek in het kleuren en nog iemand anders zijn manier van lining (Lining duidt op de omtrek rond de vormen van het lichaam of object). Zo creëren ze wel iets geheel nieuws.

3. Degenen die tot het laatste behoren, kijken naar realisme en van daaruit creëren ze hun stijl. Bijvoorbeeld: Je ziet een realistische neus, maar je kiest ervoor de neusvleugels niet te tekenen en wel de neusgaten.

Het komt er wel op neer dat je altijd een keuze hebt. Of je kiest ervoor geen keuze te maken en je arm gewoon wat bewegingen laten uitvoeren.

Ik zelf zit in zowel 2 als 3. Ik ben begonnen als 2 en gebruik nog altijd tutorials*, dus ik zit nog in twee. Maar ik laat me niet limiteren tot 2. Ik grijp ook terug naar realisme en kijk van daaruit verder. Maar ik teken zelf geen realisme. Ik leer alleen van realisme uit om het simpeler voor te stellen.

Je ziet, mensen hoeven niet per se in de ene of de andere groep te zitten. En geen van de groepen is fout. Het is allemaal een andere manier van werken. Als je niet blij bent met een aspect van je stijl, werk eraan. Kies hoe je eraan wil werken en doe het gewoon. Door herhaling, dus oefening, kun je bereiken wat je wilt. Want uiteindelijk komt het er altijd op neer dat oefening kunst baart.


*Tutorials is een Engels woord dat met handleidingen kan vertaald worden.

maandag 15 februari 2016

Carpe Diem!


Waarom een hobby?



Crea-sense is gewijd aan de creativiteit van de mens. De ingrediënten van de blog zijn visuele kunst, muziek en beweging. Het resulteert in energie, zelfvertrouwen en een goed gevoel. Kortom het houdt u fit.
Daarom willen wij u hieronder aantonen hoe het kan en dit in verschillende vormen.

We beginnen bij de visuele kunst. Hierbij kan je uw verbeelding en uitspattingen op papier zetten. Laat ons zeggen, een eerste uitlaatklep.

Vervolgens begeven we ons in de wereld van de muziek. Wat doet muziek met je?
Het beïnvloedt ons op vele manieren:

Naast deze twee vormen van creativiteit is beweging ook van essentieel belang. Daarom vinden we het belangrijk om dit aspect toe te lichten.