vrijdag 11 maart 2016

Oefening baart kunst

Zoals ik al vaak zeg en waarschijnlijk ga herhalen in elk bericht: Oefening baart kunst. Oefening is echt het belangrijkste in eigenlijk alles wat je wil ontwikkelen. Dit limiteert zich niet enkel tot tekenen. 


Dit keer wil ik een filmpje delen van het YouTube kanaal Draw with Jazza.

Voor degenen die zich aan het filmpje willen wagen: het is ongeveer 18 minuten lang. Ook dit keer vul ik de informatie aan.

Jazza spreekt over 3 vormen van oefening: natuurlijke, geïnspireerde en ontwikkelingsoefening

Natuurlijke oefening

Dit is oefening dat gewoon natuurlijk tot jou komt. Je zit niet neer met de intentie om te oefenen. Je werkt met wat comfortabel voor je is op dat moment. Je gaat wel vooruit, maar niet veel. Omdat je niets onderzoekt. Het is vooruitgang dat je amper merkt, maar wel tot uiting komt over een lange tijd.

Het belangrijkste van dit soort oefening is dat je een continuïteit verwerft. Hier zijn geen oefeningen op. Het is gewoon uitvoeren van wat je wil doen. Voor tekenen en schilderen is het gewoon elk stuk dat je maakt. 


Geïnspireerde oefening

Hier gaat het om de passie. Dit gebeurt in vlugge en korte vlagen waarin je leert door te observeren. Het is moeilijk om dit te gebruiken in lange perioden en op te wekken. Jazza noemt het een geweldige manier om te verbeteren maar een zeer wispelturige.

Wat zijn enkele oefeningen en hoe kun je dit op wekken?

  • Boeken die je zeggen hoe je iets moet tekenen, schilderen, etc.
  • Inspiratie boeken
  • Gewoon kijken naar iets dat je leuk vindt
  • Kijken naar tekenstijlen en technieken waar je naar toe wil leunen (of schildertechnieken, etc.)
  • Gamen
  • Televisie of films kijken
  • Lezen
  • Maak er tijd voor om bovenstaande op je in te laten werken
Tip: Hou altijd iets in de buurt dat je in staat stelt om zelf te gaan creëren. 

Dit soort van oefenen wordt ook beïnvloed door onze omgeving en emoties. Denk maar aan mensen die depressief zijn en het van zich af zetten door te tekenen. Of mensen die bepaalde dingen niet tekenen waar een bepaald familielid bij is, omdat die persoon bijvoorbeeld niet tegen geweld kan.

Een aanrader voor de directe omgeving is een propere werkplaats. Wanneer je jezelf down voelt, kan je ook problemen hebben met inspiratie op te doen. Kijk dan eerst naar jezelf en werk aan het probleem en zo kun je het oplossen. Als je een therapeut nodig hebt, ga er dan naar toe. Heb je beweging nodig, neem dan beweging. Je moet geen druk op jezelf leggen om te creëren.

Deze oefening wordt gecultiveerd door nieuwe ervaringen en informatie. Het kan hier gaan over het leren van een nieuw "werktuig" (potlood, houtskool, verf, pastel, ... of een nieuw merk dat andere eigenschappen bevat, zoals van een huion naar een cintiq gaan*), wat er kan voor kan zorgen dat je effectiever werkt in wat je wil doen of helemaal iets nieuws ervaart. En dit leidt dan weer tot het feit dat je niet meer wil stoppen, omdat je vele nieuwigheden aan het ontdekken bent. 

Je kan ook naar musea gaan of galerijen. Dingen die buiten je normale routine vallen. Je kiest zo ervaringen die je wilt opdoen, die je gaat gebruiken als inspiratie of waar je tips van wil toepassen. Dit kan ook terug leiden tot vlugge uitbarstingen van leren, die worden ondersteund door observatie. 

*Huion en Cintiq zijn graphic tablets.


Ontwikkelingsoefening

Deze oefening is gemakkelijk opgezocht en waar je simpel oefeningen in kunt vinden. Het gaat hier over het ontwikkelen van wat je al kan en wat je kiest om te verbeteren. Dit is misschien niet de leukste oefening, althans voor mij niet, maar het helpt je wel vooruit waar je vooruit wilt gaan. Ook al kan het af en toe frustrerend zijn. 

Enkele oefeningen die Jazza verschaft:
  • Je zoekt een foto. Teken deze foto verschillende keren, maar verminder de tijd waarin je het creëert. Dan vergelijk je de tekeningen die je gemaakt hebt. Je zou moeten merken dat je losser wordt en dat je proces meer ontspannen is. Je wordt ook efficiënter. Je leert wat het belangrijkste is en zult de foto beter begrijpen. Dit zal er voor zorgen dat je gemakkelijker andere foto's kunt interpreteren. 
  • Je kunt kijken naar het werkelijke leven en probeert deze dingen vast te leggen. Zo maak je tekeningen op een 2D papier van een 3D object (of persoon, of dier). Dit geeft oefening aan delen van ons brein dat oefening nodig hebben. Dit is niet wat je van nature kunt; het is iets dat je kunt leren. Het zorgt ervoor dat je brein 3D objecten kan begrijpen, waardoor je het gaat kunnen manipuleren. Wat ook leidt tot het kunnen creëren zonder een voorbeeld, maar gewoon uit je hoofd. 
  • Je kunt ook een tutorial* marathon houden. Je zoekt boeken of video's en begint ze te lezen of te bekijken. Je kunt dan elke stap volgen. Jazza raadt aan dat als je dit doet, je moet beperken tot een bepaald aantal onderwerpen. Hij geeft het voorbeeld van het gezicht (het gezicht bestaat uit ogen, neus en mond, dus bevat al verschillende onderwerpen).
  • Hij noemt zijn vierde oefening deconstructie. Je neemt een gecompliceerde of zeer gedetailleerde foto en begint het af te breken tot het eenvoudigste dat het kan herleid worden. Dit zorgt ervoor dat je brein de vormen begrijpt. Je brein leert ook zo het omgekeerde, in plaats van dus te versimpelen, kan je van iets simpels iets gecompliceerd maken.
  • Dat is dus deze oefening, iets opbouwen. Maak van iets simpels, iets gedetailleerd.
  • De laatste oefening dat hij aanhaalt is het kijken naar uw fouten en die aan te pakken.
*Tutorial is een Engels woord dat met handleiding kan vertaald worden.

Het is aangeraden de drie oefeningssoorten te doen en niet enkel één, want dat gaat je niet een levenslang kunnen ondersteunen in je kunst. 

Het voorbeeld van Jazza:

  1. Je bedenkt een project. Iets dat een tijd gaat duren. (Natuurlijke oefening)
  2. Gebruik er iets in dat je inspireert. (Geïnspireerde oefening)
  3. Het moet ook een uitdaging zijn. (Ontwikkelingsoefening)
  4. Hou vol.
  5. Vergelijk het begin met het einde. 

Zulke projecten gaan je verder helpen. En je zult ze leuk vinden. Projecten kunnen zijn: een webcomic, een korte animatie of een drieluik. 

Misschien vind je sommige van de aangehaalde oefeningen maar niets, geen probleem. Haal eruit wat je wilt. Het kan wel geen kwaad om ze allemaal is te proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten