vrijdag 15 april 2016

De taal van de muziek!

Vanaf je geboorte leer je klanken onderscheiden en spreken.
Ook muziek leer je door klanken te onderscheiden en begrijpen.
Je gaat naar het conservatorium om de taal van de muziek te leren.
In de school leer je schrijven, je leert het alfabet en zinnen vormen en schrijven.
Om een taal te schrijven bestaan er verschillende regeltjes ook in de muziek zijn er verschillende regeltjes waar je je best aan kan houden.


In het conservatorium leer je de verschillende noten kennen.
“Do re mi fa sol la si do”
Deze noten worden op een notenbalk geschreven zodat ze zinnen vormen.
Je leert hoe je ze kan noteren op de notenbalk zodat ze een mooi geheel vormen.
Elke noot kan je ook nog verhogen of verlagen door er een mol of een kruis voor te zetten zodat deze een half toontje lager of hoger klinkt wanneer je die speelt of zingt.
Er bestaan ook verschillende toonsoorten.
Je begint met Do groot deze toonaard heeft geen kruisen of mollen. De tonica is de Do.
In Re groot heb je standaard 2 kruisen de Fa en de Do krijgen een kruis zodat ze een half toontje hoger uitgevoerd zullen worden. De tonica is de Re.
Zo kan je voor elke noot een toonaard hebben met kruisen of mollen.


Er zijn ook verschillende maatsoorten in de muziek.
Je notenbalk wordt vooraf aangeduid in Sol of Fa sleutel en daarachter komt dan de maatsoort en de voortekening. Vanaf dan kan je aan de slag met het schrijven van akkoorden.


De eerste 3 a 4 jaar leer je de noten kennen en hoe je een instrument moet bespelen. Je kiest zelf welk instrument je voorkeur heeft. Zoals ook in de school bestaan de lessen over verschillende jaren.

Wanneer je geslaagd bent in de lagere graad ga je naar de middelbare graad waar je dan je instrument verder leert bespelen en tegelijkertijd kan je dan AMC volgen dit is muziekcultuur. Je leert verschillende genres kennen van de muziek maar ook een beetje over het ontstaan ervan. Na de middelbare graad kan je dan besluiten om je kennis nog meer uit te breiden door nog 3 jaar hogere graad te volgen.

Je kan ook nog verder gaan door AMT te volgen in de middelbare graad. Dit is Algemene muziek theorie.
Daar leer je dan hoe je muziek kan schrijven door akkoordvorming. Hier zijn ook verschillende regeltjes en technieken voor om de akkoorden juist op te bouwen. 


Hierna heb je dan ook nog weer een hogere graad.
Zoals je kan zien vergt het enorm veel tijd om alles onder de knie te krijgen. Maar zoals elke hobby maak je er graag tijd voor vrij. IK volg ondertussen al 6 jaar AMT naast de lessen fagot en ik vind het nog altijd boeiend en het helpt me om de Fa sleutel goed te oefenen wat belangrijk is bij het bespelen van de fagot.

woensdag 6 april 2016

Motivatie, alstublieft!

Bovenstaande video geeft 5 tips om gemotiveerd te blijven. Hieronder de vertaling van de tips en mijn eigen toevoegingen.

  1. Maak er een gewoonte van! (min. 10-30 minuten per dag)
  2. Maak een to-do list! (waar je van vindt dat je het nog kan verbeteren)
  3. Ga buiten je comfort zone! (teken eens iets anders dan wat je altijd tekent)
  4. Omring jezelf met ambitieuze positieve mensen! (liefst tekenaars)
  5. Vergeet nooit hoeveel je van kunst houdt!

Ik vind deze tips geweldig. De meeste kunstenaars waar ik naar opkijk online tekenen 4 uur per dag. Ze raden dan ook aan 4 uur per dag te tekenen wil je zo snel vooruit gaan als zij vooruit zijn gegaan. FOUT! Als je niet bedenkt wat je verkeerd doet in die vier uur of niet weet hoe je de fout moet verbeteren, dan heb je aan die vier uur niets! 

Door er eerst een gewoonte van te maken door 10-30 minuten per dag te sketchen, ga je al de wil opbrengen om er vier uur van te maken. (Niet dat dit hoeft, je moet zelf maar zien wat in je rooster past.) 

Wil je dan echt vooruit gaan, moet je weten waar je aan wil werken en moet werken. Een lijstje kan van pas komen, dan kan je op een of andere dag je oog er op laten vallen en iets uit kiezen om aan te werken op die dag.

Als je enkel vrouwen tekent (zoals ik voor een lange tijd heb gedaan), teken dan eens een man of een dier dat je leuk vindt. Je comfort zone verlaten werkt zeer bevrijdend, ook al is het misschien eerst frustrerend omdat je vindt dat het niet zo goed gaat. Niet opgeven! Je kunt het!

Andere mensen kunnen je op fouten wijzen die je niet ziet of je opbouwen. Misschien kunnen ze je vooruit duwen. Tips zijn heel geliefd bij mij, zeker als ik er om vraag. Mensen die ook aan het tekenen zijn, kunnen je beter helpen dan mensen die niet tekenen. Maar ook hun tips kunnen goud waard zijn.

Door niet te vergeten wat je leuk vindt aan wat je doet, motiveer je jezelf om door te gaan. 

Veel geluk!


zondag 3 april 2016

Vergelijk jezelf niet met anderen!


Veel mensen leren zich te vergelijken. En dit komt niet alleen door educatie. Het is gewoon natuurlijk. Hoeveel kinderen hebben niet gezegd: "Ooit wil ik zijn net als papa/mama!" Het begint heel jong door het vormen van een rolmodel. Eerst zijn dit ouders, dan zijn het beroemde personen en soms nog later zijn het personen waarmee ze misschien contact hebben gehad (een vriend(in), een baas, ...).

In het beroep/de hobby van creatie zullen mensen (maakt niet uit welke leeftijd) zich vaak vergelijken met iemand waarvan ze denken dat hij of zij beter is in de kunstvorm dat zij uitvoeren. Hierdoor gaan mensen zichzelf naar beneden halen. Het zijn niet de anderen die het doen, maar zijzelf.

Vaak staan wij ons eigen geluk in de weg. Kijk eens even naar deze afbeelding:

Wat mensen zien van een persoon, is niet alles. Meestal zien ze het succes. Wat ze niet zien, omdat de meeste mensen dit niet publiekelijk bekend maken, is: het doorzettingsvermogen, de verschillende keren ze gefaald hebben, de offers die ze hebben moeten opbrengen, de verschillende keren ze teleurgesteld raken en zelfs depressief, de discipline die ze hebben moeten aan de dag leggen, het harde werk dat ze hebben moeten leveren en de toewijding die ze hebben getoond.

Datgene wat wij zien, is alleen maar het topje. We zien niet het gigantische stuk dat onder water ligt. Vergeet niet dat deze mensen veel hebben moeten opbrengen om te komen waar ze gekomen zijn. Velen van hun hebben niet moeiteloos zich een weg gebaand.

Denk eraan: wat je ook wilt bereiken, vergt toewijding en doorzettingsvermogen. Doe het op jouw tempo.

Zet door!